דוידי קליר- מסלולי טיול - פראג מסלול 4
Booking.com
Booking.com
דוידי קליר - מסלולי טיול
לחץ

2024 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר 

פראג מסלול 4

כיכר העיר העתיקה-Staroměstské náměstíרחובCeletná

עד לקניון PALLADIUM

 

מפת המסלול
את המסלול אנו מתחילים מהנקודה בה הסתיים מסלול 3-הפינה הצפונית של כיכר העיר העתיקה ובצ'כית Staroměstské náměstí. הכיכר נקראת גם כיכר השעון וכיכר בית העירייה הישן הוקמה בסוף המאה ה 12 ככיכר השוק המרכזית של פראג ושימשה כמרכז למפגש לסוחרים מכל אירופה.

למי שקורא וחפצה נפשו להקשיב למוסיקה הקשורה לפראג קיימת סימפוניה של מוצרט ה-38 הנושאת את השם:"פראג" .
                                                   

אנחנו נמצאים בקודקוד העליון של הכיכר שנראית בגדול בצורה של מעוין. בקודקוד השני של המעוין נמצא מגדל השעון האסטרונומי המפורסם של פראג. באמצע הכיכר נמצאת האנדרטה המרשימה לזכרו של יאן הוס מנהיג התנועה ההוסיטית הקרואה על שמו.מהנקודה הזאת ניתן להתרשם מגודלה של הכיכר המדהימה הזאת שנמצאת במרכזה של פראג העתיקה.

כל עיר ועיירה באירופה מתהדרת לה בכיכר. אך זו לדעתי זו אחת מהכיכרות היפות והמרשימות ביותר באירופה אם לא היפה שבהן. כל אשר ניראה בכיכר שולח אותנו ישר לתקופת ימי הביניים.

כיכר העיר העתיקה ובצ'כית Staroměstské

כיכר העיר העתיקה בלילה

כיכר העיר העתיקה ללא ספק אחת האטרקציות המרכזיות שבעיר פראג והיא אבן שואבת לכל מי שמגיע לפראג. בכיכר מבנים רבים אשר נבנו לאורך ההיסטוריה ואשר משקפים סגנונות בנייה שונים. הכיכר שמרוצפת במרצפות האבן המשרות את אוירת ימי הביניים כבר מהצעד הראשון שדורכים בכיכר.

בחלק ניכר מימות השנה מתנהל בכיכר יריד. בד"כ דוכנים המכסים חלקים ניכרים של הכיכר ובהם מוכרים מזכרות דברי אמנות והרבה דברי מאכל. היריד נחמד- מצד אחד יש פעילות מעניינת בכיכר עם מופעים שונים (רק שהם בצ'כית) אבל היריד פוגע ביכולת לראות את הכיכר כולה בצורה מושלמת. כדי לספוג את הכיכר צריך וחובה להגיע אליה גם ביום וגם בלילה. התאורה שמאירה על המבנים שמסביב מעניקה למקום מראה שתזכרו הרבה זמן. מכל נקודה ונקודה בכיכר משתקף אלינו טפח אחר של הכיכר ומעל לכל היופי הזה מתנשאת כנסיית טין המשרה על המקום את הילת ימי ביניים.

 

נתחיל את מסענו בכיכר בצלע הימנית למקום עומדנו. ככל שנתקדם נראה את כנסיית טין יותר ויותר. נשים לב שבניגוד לרוב הכנסיות המרכזיות באירופה שיושבות ממש על הכיכר, כנסיית טין ממוקמת למעשה מעבר לשורת מבנים. ההשערה לכך שהשלטון בתקופה שבה בנו את הכנסייה ניסה להפחית את כוחה של הכנסייה הקתולית בכך שהכניסה אל הכנסייה היא לא ישירות מהכיכר.

כנסיית טין  או כנסיית גברתנו  שלפני טין היא כנסייה  בסגנון גותי, נבנתה במאה ה 14 והיא  אחד הסמלים העיקריים של העיר. המגדלים המרשימים מתנשאים לגובה של 80 מטר. יש הטוענים שהמבנה הציורי שימש השראה לוולט דיסני בעיצוב הטירה בדיסנילנד ויש שטוענים טירת נוישוונשטיין  בדרום גרמניה היא זאת ששימשה למטרה זו. אישית אני חושב שהטירה בדרום גרמניה שימשה למטרה זו. גם דומה יותר.

 

כנסיית טין  או כנסיית גברתנו  שלפני טין

כנסיית טין

מקור שמה של הכנסייה-טין הוא פרוש עתיק למילה "הגנה" או " הקפה", כלומר מקום שמקיף ומגן על מי ששוהה במקום.

את המגדלים שמתנשאים לגובה של 80 מ'. הוסיפו רק במאה  ה 15. שני המגדלים אינם סימטריים, ובין המגדלים ממוקם פעמון ,וגביע מריה הקדושה.

משנת 1415 (תאריך הוצאתו להורג של יאן הוס) ועד ל 1620 שימשה הכנסייה כמעוז ההוסטים של פראג.

בתוך הכנסייה מצוי קברו של טיכו ברהה, האסטרונום הדני שהוזמן ע"י המלך רודולף השני וששמו הוזכר בפרקים הקודמים. טיכו ברהה איבד את אפו בדו קרב ובמקומו הרכיב תותב ממתכת.בשנת 2010 מדענים שפתחו את הקבר במסגרת מחקרם לגלות ממה מת האיש. גילו בין שרידי גופתו את תותב האף.

מסביב לכיכר שפע של מבנים והטוב ביותר הוא להיכנס לאחד מהלינקים הבאים ולעבור לפי מה שמצוין ומסופר באתר.(מומלץ)

מבנים בכיכר העיר העתיקה -2

אלו תאורים ממצים על כל מבנה חשוב בכיכר ולמי שמתעניין ויש את הסבלנות אז זהו המקום. למי שאין יכול להסתפק בכתובים שכאן.

אחרי כמה עשרות מטרים נגיע אל כנסיית ניקולאש הקדוש אשר אי אפשר שלא לראות ולהתרשם מגודלה. כאמור בפראג יש  שתי כנסיות הנושאות את אותו השם. אם ניכנס אל תוך הכנסייה נוכל להתרשם מסגנון הבארוק היפה שלה.

גם גג הנחושת הירוק שלה המתנשא לגובה של 75 מטרים והצבע הלבן של הקירות החיצוניים שלה  מסגיר את סגנונה הברוקי. בתוך הכנסייה אפשר להתרשם מציורי פרסקו נפלאים ציורי קיר מרשימים ועוגב אופייני לסגנון.

רבים נכנסים למקום בשביל להעיף מבט בעוגב שעליו ניגן מוצרט. כמו מבנים רבים של הכנסייה בפראג גם כאן נערכים קונצרטים רבים. ליד הכנסייה יש מזרקה שהייתה פעם הבאר העירונית.

אם נמשיך מעט ונעבור את הכנסייה נגיע אל כיכר פרנץ קפקא ולמסעדה הנושאת את שמו. ואם הזכרנו את שמו אז ראוי לציין שכיכר העיר העתיקה הייתה אחד המקומות המרכזיים בחייו של קפקא.מול הכנסייה קפקא נולד. בהמשך משפחתו עברה לבית הדקה שנמצא בצמוד למגדל השעון ולבית העירייה הישן. בבית הדקה חי קפקא ומשפחתו במשך 7 שנים.במספר 22 ישנו בית הקפה Cafe Milena. זהו בית קפה הקרוי על שם אחת מהאהובות של קפקא שכפי הנראה לא היה בו את האומץ להציע לה נישואין.נחמד לשבת במקום הזה הצופה אל אחת מהפנינים של פראג. במבנה מרשים אחר בכיכר ארמון קינסקי בית מספר 12  שכנה הגימנסיה הגרמנית בא למד קפקא. באותה גימנסיה גרמנית פרסם אלברט איינשטיין שהיה מרצה בגימנסיה, את תיאוריית תורת היחסות שלו . בקומה התחתונה של הארמון שכנה חנותו של הרמן קפקא, אביו של פרנץ קפקא. כיום מתחת לארמון יש חנות ספרים על שם קפקא.

ארמון קינסקי נחשב למבנה הרוקוקו היפה ביותר בפראג. ממרפסתו של הארמון, הכריז בשנת 1948 קלמנט גוטוולד 

ארמון קינסקי נחשב למבנה הרוקוקו היפה ביותר בפראג

ארמון קינסקי

הקומוניסט על תחילתו של המשטר הקומוניסטי בצ'כיה. מאז ועד מהפכת הקטיפה ב-1989 הייתה צ'כוסלובקיה למדינה קומוניסטית ולאחת מגרורותיה של רוסיה.

עוד מקום שנקשר לקפקא הוא בית מספר 18 הוא הבית הכתום אשר נושא שם נוסף: בית שולחן האבן אשר שימש כמקום התכנסותם של סופרים ואנשי רוח רבים ביניהם פרנץ קפקא.

בבית מס 15 הוא בית חד הקרן הלבן אשר שימש כבית מרקחת בתחילת המאה ה-18. בית כבש האבן – לכאן עבר בית המרקחת מבית חד הקרן הלבן , אלברט איינשטיין ביקר בבית זה ב 1910 ויש שלט בכניסה למבנה שמציין את האירוע.

בית הפעמון הישן בית מס 13 – מבנה גותי מן העתיקים ביותר בפראג מן המאה ה 13. נקרא כך על שום פסל של פעמון בפינתו הימנית. הבית נבנה כנראה עבור משפחת המלוכה ושימש למגורי המלכה אליזבת ה 1 – אמו של קארל ה 4 גדול בוני פראג. יש הטוענים שכאן הוא גם נולד.

בית הדקה הוא בית מס 3 מבנה גותי מן  המאה ה 15, ושוחזר במאה ה 16 בסגנון הרנסאנס ועליו ציורי קיר רבים מרשימים. 

 

בית הדקה עם ציורי הסגרפיטו המרשימים

בית הדקה

במאה ה 18 היה בו בית מרקחת שנקרא "בית האריה הלבן" על שם פסל אריה לבן שנמצא בפינתו ומחזיק בידיו גלובוס אני חיפשתי אריה לבן ומצאתי אריה מבויש ולא כ"כ לבן הוא יותר שחור מלבן. זהו גם הבית בו גדל קפקא ומשפחתו תקופה של 7 שנים בין השנים 1889 ועד 1896.

הבית פשוט מרהיב במראה ציורי הסגרפיטו אשר נמצאו ממש במקרה עת העירייה רצתה בכלל להרוס את המבנה במסגרת תכנית שיקום העיר שנערכה בשנים הראשונות של הצמאה העשרים. הציורים מתארים סיפורים מהמיתולוגיה היוונית, מהתנ"ך ואגדות ידועות מתקופת הרנסנס.

במרכזה של הכיכר ניצב פסל מרשים של יאן הוס וממש מול הפסל עומד לוח מתכת המצביע לעבר הקוטב הצפוני והדרומי וממקם את פראג כמרכזה של אירופה.

בעבר עמד בכיכר גם עמוד זכרון של מריה מהמאה ה-17 שציין את הניצחון ההאסבורגי במלחמת 30 השנים. בשנת 1918 תושבי פראג הפילו אותו חמישה ימים לאחר הכרזת העצמאות של צ'כיה.שרידיו מאוחסנים במוזיאון הלאומי.

עוד על יאן הוס הפסל שעל שמו, התנועה ההוסיטית ניתן למצוא בלינקים הבאים:

יאן הוס והתנועה ההוסיטית -1

 
 
 פסל יאן הוס  בכיכר העיר העתיקה
פסל יאן הוס

אבל ללא ספק האטרקציה בכיכר היא מגדל השעון האסטרונומי הצמוד אל בניין העירייה הישן של פראג.

לא אכביד במילים היות שרבים וטובים ממני מתארים את בניין העיר העתיקה, השעון שבו ההסברים והתיאורים שלו.

מצ"ב הלינקים הבאים:

בניין העיר העתיקה והשעון האסטרונומי -1

בניין העיר העתיקה והשעון האסטרונומי -2

כאשר נכנסים לכיכר לעשות את הסיור בכיכר ובכל מקרה 20 דקות לפני שעה עגולה כדאי להתייצב לפני השעון. המוני תיירים כבר תופסים את מקומם כדי לצפות במופע הקצרצר של 12 השליחים המסתובבים בתוך השעון.

 

מגדל השעון האסטרונומי הצמוד אל בניין העירייה הישן

בית העירייה הישן

כדאי לשים לב שבחזית מבנה  בית העירייה הישן, על הרצפה, יש 27 צלבים לבנים, לזכרם של 27 הפרוטסטנטים שהוצאו להורג בכיכר בידי הקתולים בשנת 1621, לאחר המפלה בקרב על ההר הלבן (חלק ממלחמת 30 השנה – פרטים בהמשך). הם הואשמו בגרימת מלחמת 30 השנה. מבין ה 27 היו 24 בני אצולה ועוד שלושה מפשוטי העם אשר נרצחו בצורה אכזרית ביותר.

 

חזית בית העירייה

 בית העירייה הישן

לא לוותר על עלייה לראש המגדל שבמקום. העלות שווה כל קרונה ששלמתם והנוף הנגלה לעין של הכיכר פשוט מהמם.

 

המדרגות הלולייניות אל ראש המגדל

גרם המדרגות אל מגדל בית העירייה

הנוף של כיכר העיר העתיקה ממרומי המגדל

הנוף הנשף ממגדל בית העירייה הישן

רשימת בתים  עיקריים שבכיכר עם מספריהם
Old Town Hall   מס 1.

בית הדקה מס 3.

Palace of the former Municipal Insurance Company מס 6.

Pauline monastery מס 7.

Elephant House מס 9.

Golden Cross House מס 10.

Kinsky Palace מס 12.

Stone Bell House מס 13.

Týn School מס 14.

White Unicorn House מס 15.

Storch  House מס 16.

Stone Lamb House מס 17.

Stone Table מס 18.

Lazarus House מס 19.

Unicorn House מס 20.

Golden Camel House מס 21.

קפה מילנה מס 22.

Red Fox House מס 24.

Blue Goose House מס 25.

 Štěpánovskýcorner house מס 26.

Ox House מס 27.

Vilímek´s House מס 28.

 Golden Angel מס 29.
 

   מלון מומלץ בצמוד לכיכר העיר העתיקה בפראג
 

לאחר שנסיים את סיורינו בכיכר ניכנס לרחוב Celetná היפה על שלל הבתים עם השמות המיוחדים המאפיינים בתים רבים בפראג.

בסופו של הרחוב נגיע אל מגדל אבק השריפה שם נמשוך שמאלה לרחוב Na příkopě   נתרשם מהמבנה המרשים Obecní dům הוא בעצם Municipal House. נגיע עד ל náměstí Republiky ושם נמצא קניון פלדיום על שלל החנויות שבו, מסעדות בתי קפה ועוד.

מגדל אבק השריפה היווה את אחד השערים אל העיר בימי הביניים. זהו מגדל בסגנון גותי אשר נבנה בשנת 1475 ואשר שימש במאה ה-18 כמחסן לאבק שריפה ומכאן שמו. המגדל נחשב לאחד מהאתרים החשובים של פראג.

 

מגדל אבק השריפה

מגדל אבק השריפה

רחוב Celetná מקשר את כיכר העיר העתיקה עם כיכר הרפובליקה. שם הרחוב נלקח מהמאפיות הרבות שהיו בו במאה   ה-13  אשר נקראו Calty . הרחוב נחשב למסלול בו היה עובר המלך ומשפחת המלוכה בדרכם מבית המשפט המלכותי אל כיכר העיר העתיקה משם דרך רחוב קרלובה וגשר קארל, מעלה רחוב נרדובה ואל מצודת פראג. הרחוב שהוא אחד מהרחובות העתיקים שבפראג ולאורכו יש בתים מעניינים הנושאים שמות לפי הסמלים אשר נמצאים בחזיתם ואשר היוו בעצם את הכתובת שלהם. הוא גם אחד מהרחובות המתויירים ביותר בפראג. גם כאן נמצא כמובן הקשרים לפרנץ קפקא אשר התגורר בבניין מספר 3.  בית שלושת המלכים  המקום שבו פרנץ קפקא חי בצעירותו, בין 1896 ו1907. זהו בית מימי הביניים ועדיין ניתן לראות את הגמלון בסגנון גותי ,ומסגרות עץ.

בבית מס 36 שהפך להיות בשנת 1849 בית משפט. במקום זה עבד עורך הדין הצעיר פרנץ קפקא.

 

הבניינים המפורסמים ביותר במסלול הם אוניברסיטת צ'רלס ה-Karolinum . האוניברסיטה הוקמה בשנת 1347 על ידי המלך צ'ארלס כאוניברסיטה העתיקה ביותר באימפריה הרומית הקדושה וגם העתיקה ביותר באירופה הצפונית. בהמשך הדרך בניין מפורסם אחר הוא בית המדונה השחורה בניין מס 34 שנפתח בשנת 1911 כראשון  בסגנון קוביסטי.

היום משמש הבניין כמוזיאון הקוביזם. יפה לראות את המדרגות המעוותות שבנו במקום.

אם נלך מכיוון כיכר העיר העתיקה אל עבר מגדל אבק השריפה יהיו מספרי הבתים בסדר עולה. לאורך דרכנו נראה סדרה של בתים עם שמות ציוריים. אם אתם עם ילדים תנו להם את השמות ותנו להם לאתר את הבתים. ממש לא קשה.

מס 2 הוא בית השישה Sixt House .

מס 3 בית שלושת המלכים.

מס 10 בית הטווס הלבן.

מס 12 הוא ארמון Harasov.

מס 13 הוא ארמון Caretto-Millesimo.

מס 21 הוא בית הנשר האדום.

מס 29 הוא בית מלאך הזהב.

מס 34 הוא בית המדונה השחורה.

בית מלאך הזהבבית הטווס הלבן.בית הנשר האדום

 

לאחר שיצאנו מהרחוב מייד אחרי מגדל אבק השריפה אנחנו כאמור מגיעים אל בניין ה-  Municipal house    או כפי שנקרא בצ'כית  Obecní dům. העטור בחזיתו פסלים ועבודות אמנות רבות. מצ"ב לינק למעוניינים להתעמק.

בית העם בעל החזית המרשימה
אז אחרי שהתרשמנו מהמבנה שהוא ממש מרשים נמשיך עם הכיין אל כיכר náměstí Republiky 
ואל הקניון הגדול שבמקום-פלדיום.
בזה תם מסלולינו
מתכננים טיול? טיילתם כבר?
השתמשתם במסלול? עזר לכם בתכנון? 
נשמח שתשתפו ותשתתפו איתנו גם בתגובה וגם
בעלויות האתר כדי לשמור
לפתח ולהגדיל אותו.
כל השתתפות תתקבל בברכה
ניתן באמצעות אפליקציית ביט
 

----------------------------
מעוניינים בתכנון מסלול  מותאם אישית לאיסלנד ?
----------------------------
מעוניינים לרכוש את 
 המסלול המלא להדפסה אצלכם
תמורת 115 ש"ח
 צרו קשר בתיבת-צור קשר
או בטלפון:0547411949 - דוידי
קבלו את המסלולים למייל
בפורמט PDF כולל אישור להדפסה
אפשרות לתשלום באמצעות
אפליקציית ביט

למספר 0547411949
דוידי קליר
 
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן המסלול בלא קבלת הסכמתו של דוידי קליר בכתב ומראש.
דוידי קליר אינו אחראי בשום מקרה ואופן לשימוש שנעשה במידע המצוי במסלול המתואר בהמשך.
דוידי קליר לא יהיה אחראי לשום נזק ישיר או עקיף, כספי או אחר, שייגרם למשתמש במסלול המוצע
.
2024 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר