אורות הצפון למטייל העצמאי-מבוא
לראות את אורות הצפון או בשם האחר של התופעה- הזוהר הצפוני. זאת ללא ספק משאלה של לא מעט מטיילים הנחשפים לתמונות המאוד מיוחדות של התופעה המיוחדת הזאת. אבל כאשר מתחילים לבדוק קצת יותר לעומק את הנושא בדרך כלל רוב המטיילים מקבלים "רגלים קרות" ונסוגים מהמחשבה. לעניות דעתי החשש הגדול ביותר שמתחבר אצלנו בראש הקשור בלהגיע למקומות מרוחקים שכאלו הוא המחשבה על הלא נודע והמחשבה על עלויות של טיול שכזה.
כאשר את הלא נודע הזה אפשר לחלק לכמה מרכיבים:
הטמ"פ המאוד נמוכות שיכולות להגיע אפילו למינוס 40 ואף נמוך מזה (תלוי מתי נוסעים ולאן). הרי אין אנחנו מכירים טמ"פ כל כך נמוכות.
החשש ממקומות קפואים בחורף ואיך מתנהלים במקום שכזה.
הנהיגה על כביש קפוא ומכוסה בקרח.
הארצות הסמוכות לקטבים, בחורף אין אור או שעות אור ספורות.
לגבי המחיר- אפשר לעשות טיול לצפייה באורות הצפון בעלות לא מטורפת אם נסתפק במספר מצומצם של אטרקציות יקרות כגון מזחלות כלבים/אופנועי שלג/טיולים מאורגנים לציד של אורות הצפון.
מהו התאריך הטוב ביותר לנסוע?
לאן הכי טוב לנסוע?
איפה בכלל ניתן לראות את התופעה הזאת הנושאת את השם –אורות הצפון- או בשם היותר מיוחד – הזוהר הצפוני?
את הלא נודע הזה ועל השאלות המופיעות כאן וגם על אלו שלא מופיעות אנסה לענות במסלול הטיול המופיע בהמשך ובכך לעזור במעט לכל אלה שאוהבים לטייל באופן עצמאי וש-"כמעט" ונוסעים וצריכים ממש רק תפיחת עידוד על השכם.(או דחיפה קטנה)
אנחנו נתחיל מהטיפים ותשובות לשאלות אופייניות:
מהו בכלל הזוהר הצפוני?
תופעת הזוהר הצפוני ניתנת לצפייה באזורים הקרובים לקוטבי כדור הארץ. מה שאומר שגם בקוטב הדרומי ניתן למעשה לצפות בתופעה ושם יקראו לה- נכון-הזוהר הדרומי.
אם נדייק בצפון כדור הארץ תיקרא התופעה- Aurora Borealis
ובחלק הדרומי של כדור הארץ יקראו לתופעה- Aurora Australis
חלקיקים אשר השמש טענה אותם במטען מגנטי ואשר זורמים עם רוחות סולריות נמשכים אל האזור המגנטי הנמצא בקטבים של כדור הארץ ובזמן החדירה אל תוך האטמוספרה של כדור הארץ באים במגע עם מגוון של גזים הנמצאים באטמוספרה. האינטראקציה הזאת בין החלקיקים הסולאריים הטעונים והגזים השונים יוצרת את התופעה המרהיבה הזאת לה אנו קוראים בשם הזוהר הצפוני.
סוג של גז בו נפגשים החלקיקים יגדיר איזה צבע יהיה לתופעה. אטומי חמצן יביאו להופעת אור ירוק בעיקר ואטומי חנקן יביאו אור כחול.אורות נוספים שניתן לצפות הם אדום סגול צהוב וורוד. הכול עניין של כמה אנרגיה משתתפת בחגיגה.
לתופעה הזאת יש מגוון של צורות החל מנחשים מתפתלים בשמים, וילונות מתנפנפים ברוח ומשנים את הצבע שלהם, קרניים מצד אחד של השמים אל צד אחר, צעיפים מתפתלים, בייגלאך ועוד. הגובה מפני כדור הארץ בה מתרחשת התופעה נע בין 80 ק"מ ועד כ- 300 ק"מ. יש אתרים שטוענים שהשעות הטובות ביותר הן 21:00 ועד 24:00 אבל לי אישית יצא לצפות באורות ממש אחרי השקיעה דרך השעות המוזכרות ואפילו בשעות הבוקר המוקדמות כמו 04:00 05:00. התופעה ממש אחרי השקיעה בעוד השמיים לא היו מוחשכים לחלוטין הייתה המרהיבה מכולן. החיסרון היחידי שנילווה אל החוויה הייחודית הזאת הן הטמ"פ המאוד נמוכות למקומות הצפוניים, והלילה רק מוסיף לעוצמת הקור. אם יש גם רוח- עוצמת הקור שתחוו תהיה לא נעימה ברמות שלא חוויתם מעולם.
איפה ניתן לראות את אורות הצפון?
את אורות הצפון ניתן לראות באלסקה,צפון קנדה,גרינלנד,איסלנד,צפון נורווגיה,צפון שבדיה, צפון פינלנד וצפון רוסיה. חבל הארץ של נורווגיה-פינלנד-שבדיה והאזור ברוסיה הצמוד לפינלנד נורווגיה נושא את השם לפלנד. אנחנו נתמקד באזור שנמצא בצפון נורווגיה ומאפשר לנו גיחה גם לשבדיה.
ועכשיו למסלול
כאשר עמדתי לפני ההחלטה לאן הכי כדאי לנסוע בשביל לראות את הזוהר הצפוני היה לי ברור שאני צריך למצוא מקום שממנו אוכל לנסוע לכמה כיוונים בהתאם לתנאי מזג האוויר. בדיעבד אני חייב להודות שמזג האוויר היה נדיב ביותר והעניק לנו שבוע שלמעט יום אחד מעונן עם גשם קל כל שאר הימים היו בהירים למדי מה שנתן לנו את האפשרות לחזות בזוהר הצפוני במשך של 5 לילות מתוך 7 הלילות הקרים למדי שהעברנו בחלק הצפוני של נורווגיה. אפילו בקיץ כשהייתי בחלק הצפוני של נורווגיה לטיול שנפרש על פני חודש שלם לא היה לנו מקבץ כזה של ימים עם שמים בהירים כפי שזכינו להם בחורף של 2018.
בהתאם למה שכבר הוזכר קודם, בהתאם למידע שנאסף על היכן הכי כדאי לצפות בזוהר,וגם בהתאם לאיך שקוראים את המפה נבחר האזור של העיר נארביק Narvik או יותר נכון שדה התעופה Harstad/Narvik Airport, Evenes כמרכז לשבוע של טיול. משדה התעופה Evenes אנחנו מגיעים בקלות ל – Andenes לאיי לופוטן ולפארק אביסקו בשבדיה הנחשב לאחד מהמקומות המובחרים לצפייה באורות הצפון בשל מיקומו ליד אגם רחב ידיים ומיעוט של יישובים עתירי אור.
אם ההגעה ל שדה התעופה Harstad/Narvik Airport, Evenes היא בשעת לילה כדאי לקחת מלון סמוך לשדה ולא להתחיל ולנהוג בלילה בכבישים קפואים.
גם אם הטיסה שלכם חזרה היא בשעות הבוקר כדאי להעביר את הלילה בסמוך כדי לא להיות תקועים מכל סיבה שהיא שלא תאפשר לכם להגיע לשדה בזמן.
שדה התעופה Evenes הוא שדה מקומי קטן ומספיק להגיע לבידוק כשעה לפני הטיסה.
קישור למלונות ליד שדה התעופה Evenes
לפנינו 2 אפשרויות לטייל באזור
-
לבחור בעיר נארוויק כמרכז לטיולי כוכב
-
לבצע טיול מתגלגל כאשר העיר נארוויק או שדה התעופה יהוו נקודת התחלה לטיול שלנו. במקרה הזה כדאי להזמין את המלונות ממש ביום הטיול כדי שנוכל להשאיר לנו את הגמישות לאן לנסוע לפי תנאי מזג האוויר.
-
לעשות טיול עם 2-3 מרכזים מהם נצא לגיחות קרובות.
-
מרחקי נסיעה משדה התעופה
-
ועד Narvik 57 ק"מ
-
ועד Andenes דרך national tourist route andoya 225 ק"מ
-
ועד לפארק הלאומי Abisko 125 ק"מ
-
ועד מרכז איי לופוטן 200 ק"מ. אם נמשיך לקצה הדרומי של האיים נוסיף עוד 100 ק"מ
-
סדר הימים אינו חשוב ומה שיקבע את המסלול הוא מזג האוויר- איפה יהיו לנו שמים בהירים בלילה הקרוב.
-
סדר הלילות במסלול(ניתן לשינוי)
לילה 1 Evenes (אם הטיסה לכאן היא מאוחר בלילה)
לילה 2 Andenes
לילה 3 Narvik
לילה 4 Narvik
לילה 5 Abisko
לילה 6 Abisko
לילה 7 Evenes (אם הטיסה חזרה היא בבוקר)
השימוש בכל המידע שמופיע כאן ובמסלולים המתוארים בהמשך הוא על אחריות המטייל בלבד.
2013 © כל הזכויות שמורות לדוידי קליר